Espresso smaakt sterker en oogt dikker, dus zal er ook wel meer cafeïne in espresso zitten, toch? Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt én bereidt.
Als je in een café een espresso en een zwarte koffie bestelt, bevatten die koppen ongeveer evenveel cafeïne – beide zijn immers met ongeveer dezelfde hoeveelheid gemalen koffie bereid. Alleen, het volume van de espresso is veel lager. Dus een milliliter espresso bevat wel degelijk meer cafeïne dan een milliliter ‘gewone’ zwarte koffie.
Deze theesoorten bevatten veel of weinig cafeïne en dit zijn de grootste misvattingen daarover.
Bereidingsproces
Toch geldt bovenstaand voorbeeld alleen als de ‘gewone’ zwarte koffie is bereid met een espressoapparaat, dus, als je met zwarte koffie een lungo of een americano bedoelt. Als we het over filterkoffie hebben, dan bevat die kop juist méér cafeïne dan espresso.
In een shot espresso van 30 milliliter, gezet met 7-8 gram koffie, zit zo’n 65 tot 75 milligram cafeïne (en dus in een americano ook). In een lungo al iets meer, daar is het water wat langer in contact geweest met de gemalen koffie, waardoor meer cafeïne heeft kunnen oplossen. Maar dat zijn geen tientallen milligrammen méér.
In filterkoffie komt, afhankelijk van de zetmethode, het water veel langer in contact met de gemalen koffie. In een kop filterkoffie van 240 ml kan zomaar twee keer zoveel cafeïne zitten als in espresso: 95 tot wel 165 milligram.
Feit of fabel?
De stelling dat er meer cafeïne in espresso zit dan in zwarte koffie gaat dus niet op als je een kop espresso vergelijkt met een kop filterkoffie!